Kapusta krajalnica

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w licznych beczkach. W wszystkim ceniącym się gospodarstwie domowym była poważna, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała wkład w niniejszym zdecydowaniu. Krojenie kapusty na części to idealne zadanie potem te ćwiartki powinien było poszatkować. Krajalnica do kapusty była niezbędna. Wielka beczka z kiszoną kapustą przebywała w piwnicach budynków i zapewniała rodzinie przetrwanie zimy.

http://www.terapeuta-krakow.pl/

Teraz znowu powracamy do ostatnich systemów. Pokazało się, że własnoręcznie kiszona, smaczna i wielka kapusta to skarb. Zmienił się tylko twórz na ostatnie kiszenie. Szybko nie powinien tego sprawiać raz w roku. Okazało się, że kapustę możemy szatkować i ładować do niewielkich pojemników, zgoda z glinki ceramicznej także na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby pisać to wygodnie, łatwo i bezpiecznie daleko jest tworzyć piękny, nieduży mebel do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już niedługo będzie że w jakimkolwiek domu.
U mnie już istnieje a dużo sobie to lubię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką ilość poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig robią się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żeby sok z kapusty puścił i szybko można ładować na model do słoików. Słoiki noszę w jedne dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) i po trzech, czterech dniach można zajadać.
Wiadomo, kiszona kapusta to substancja zdrowia. To witaminy i mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz możny natomiast będziesz tryskać zdrowiem.
Grupa jest spełniona, posiłki są urozmaicone, a ja jestem dumny, iż w mig jestem gotową surówkę do posiłku.
Że też ciut kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina obrazie a teraz się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona wtedy stanowi zatem co lubi cała rodzina.
Nie przedstawiam sobie być się z kapustą, jeżeli nie krajalnica do niej.