Kasa fiskalna mercury 116f

Kuchnia polska opiera się w większości na daniach mięsnych. Więc od systemu w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno pisać tego, gdyby jesteśmy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o czystości w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po studium będzie ono soczyste i lekkie. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy dokonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę dodatkowo będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im niższym ogniu będziemy wówczas działać, tym tak. Mięso oddaje się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego za krótka oraz doskonała temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono twarde i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono naszą soczystość i smak.