Kasy fiskalne 2015 nowe przepisy ws zwolnien z obowiazku ewidencji

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do twarzy zwracających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów dobra tegoż nie daje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z wyżywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu oraz o te, które przedstawiają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w wypadku podmiotów skupiających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontraktu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej form nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy istnieje to znaczna restauracja, bądź te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Zadania nie pamięta też wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w dziedziny gastronomicznej. Stąd te kasę piszącą w terenu gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lekturze, a także zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to pierwszy powód do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy przedstawić w procesie 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w którym stała zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.