Maszyna wilk

Każdy zakład, cieszący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i zakłada je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki forma jest urządzenie, które są jego sposoby a jak w zdecydowany środek czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie różni się mocno od dawnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków przebywa w bliskich domach. Podstawowa odmiana to dokładnie poziom i moc przerobowa, a też solidniejsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek funkcjonuje na “korbkę”). Obsługa dania nie jest ważna, należy być chociaż pewne szkolenie z działu BHP oraz akcji w sektorze spożywczym. Istotne jest i przygotowanie stanowiska przez podjęciem pracy.

Wilk kieruje się z niewiele podstawowych elementów: gardzieli, do jakiej składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i prowadzącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk spowodowanych jest ze zwykli nierdzewnej. Wynika to z długich warunków w charakterze obsługi maszyn w interesach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność i pomaganie różnych substancji, w obecnym i soli, nie jest bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze stali nierdzewnej myją się łatwo i bezawaryjnie są przez lata. Wystarczy woda oraz małe środki myjące (uwaga – nie należy używać kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Zlokalizowany w maszynie ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, i działanie go także ze zwykli nierdzewnej gwarantuje dobrą pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie a w sukcesie zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków wykorzystywanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze powodu na etap skomplikowania budowy, i co za tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wyżej mechanizm, skupiający się z trzech części, to typ podstawowy. Na placu tanie są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z zmian jest również szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.