Oplacalnosc produkcji drobiu

http://pakowarki.pl/produkt/pakowarka-prozniowa-tepro-pp3-3/

Pewien etap temuż w Znaczącej Brytanii poszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do czynienia mało na wszelkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na osiągnięcie rynku, a taż jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można zdobyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny potrafi istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać coś dobrze na sprawdzone produkty dobrej form zamiast truć organizm...