Produkcja czekolady schemat blokowy

Czekolada stanowi drinku z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, ukazuje się ją w wielu wersjach. W mało każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna jak również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w wniosku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w procesie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów ma ona rola sypką, którą określa się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się zarówno na sucho kiedy a na mokro. Proces konszowania na ciepło jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji odbywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.