Uziemienie na statku

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy naprawdę będzie ona stosowana. Jeśli krajalnica uważa żyć dopiero kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, oraz w kuchni jesteśmy dość wielu czasu, przygotowując obiady i desery, zdecydowanie jest toż prawdziwy alternatywa!

Krajalnica to tradycyjna alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na podobnej grubości części w tylko kilka sekund. To samo tyczy wędlin i serów - łatwo i skutecznie, a przede każdym estetycznie. Nie zawsze naprawdę toż robi, jak w grę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najistotniejsze aspekty Najważniejsze aspekty krajalnicy to obrotowe ostrze z łatwością regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić okrągłe lub ząbkowane. Te liczby doskonale kształtują się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze pewni hartowanej, gdyż dzięki temu są trwalsze. Jeśli należy o korpus krajalnicy, możemy nabrać te sprawione ze pewni nierdzewnej lub tytanu, czy także z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To jedno tyczy podajnika. Jeżeli mamy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba też zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie dopiero na kilku precyzyjne krojenie, jednak przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dołączają do wyboru inne popularne gadżety. Drinkiem spośród nich istnieje tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, i przy okazji mamy kilka sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest cenna? Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Lecz ich kup łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.