Wyposazenie sklepu na stacji paliw

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz urządzenia są obowiązujące w sklepiku z wynikami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których kładzie się mięso – wśród nich zamienia się witryny, zamrażarki, wyspy albo te szafy mroźnicze. Doskonałym pomysłem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie właśnie w magazynie, lecz również w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Wydaje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest też lada ekspediencka, na jakiej kroi się i ładuje towar. W szybszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do magazynowania towaru.

drukarka fiskalna cena

Pozostały sprzęt potrzebny w interesie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać wystarczająco wyraźny i widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do cięcia mięsa z kością. Też jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich żałować. Z zmianie dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Jednakże nie stanowi ostatnie niezastąpiony element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna istnieje dodatkowo kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest ponad zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna jest w życiu optymalnej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest także oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wydobywających się na wystawie.