Zabezpieczenie zywnosci przed dzialaniem czynnikow zewnetrznych

Pakowanie próżniowe ma na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które powodują jej psucie. Służą do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego typu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak i przez gospodarstwa domowe.

Na rynku jest kilka rodzajów pakowarek próżniowych, które mają różne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są przystosowane do pakowania dużych partii żywności. Do tego typu urządzeń, wykorzystuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na włożeniu opakowanego produktu do wnętrza maszyny, gdzie wytwarzana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, otwiera się samoczynnie. Pakowarki komorowe to drogi zakup, cena może dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy, ale ze względu na niski koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w użytkowaniu i bardzo wygodne.
Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one droższe niż woreczki PA/PE, ale służą do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, występują w formie rękawa, więc można pakować w nie produkty o nietypowych kształtach. Proces pakowania jest bardzo prosty, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie drugiej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza.
Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, które są przeznaczone do próżniowego pakowania produktów na tackach. Jest to idealne rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma duży wpływ na sprzedaż.
Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwalają na to tradycyjne metody.